Διατροφή


Elegant… Διατροφή

Το Διαιτολογικό Τμήμα του κεντρου μας σας προσφέρει Εξατομικευμένα, Επιστημονικά Προγράμματα Διατροφής που βασίζονται στις πιο σύγχρονες Συστάσεις των Παγκόσμιων Οργανισμών Υγείας και του Υπουργείου Υγείας.

Σας συμβουλεύουμε και σχεδιάζουμε Προγράμματα Διατροφής λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψη :

E

Την προσωπικότητά σας, τις εξόδους σας και την κοινωνική σας ζωή

Δεν απαιτούμε να προσαρμοστείτε εσείς σε ένα προγράμματα Διατροφής, αλλά προτείνουμε εξατομικευμένα προγράμματα που σέβονται την προσωπικότητά σας και προσαρμόζονται στον τρόπο ζωής σας

E

Την κατάσταση της υγείας σας

Ειδικές Διατροφές για Κλινικές Παθήσεις

E

Τις τυχόν αλλεργίες / δυσανεξίες

 

E

Την Ηλικία σας και τις προσωπικές σας σωματομετρήσεις

πχ: βάρος, ύψος

E

Τον τρόπο Ζωής σας και τους εργασιακούς σας ρυθμούς

 

E

Τη φυσική σας Δραστηριότητα

 

E

Τον Διαθέσιμο χρόνο σας για μαγείρεμα - οργάνωση της Διατροφής σας

 

E

Τις προτιμήσεις σας και τις αποστροφές σας σε τροφές

 

Η Διατροφή που προτείνεται για απώλεια βάρους είναι ισορροπημένη σε φαγητά  και σε θρεπτικά συστατικά και επομένως μπορεί να ακολουθηθεί από όλη την οικογένεια χωρίςνα σπαταλάτε χρόνο για να φτιάχνετε διαφορετικά φαγητά.

Διατροφή σημαίνει…

Η επιστήμη της διατροφής μελετά τους κανόνες που καθορίζουν τη διατροφή του ανθρώπου. Τα συμπεράσματα αυτής της επιστημονικής μελέτης, που έχουν εφαρμογή τόσο σε υγιή, όσο και σε πάσχοντα άτομα ή ομάδες ανθρώπων, αποτελεί τη διαιτολογία ή διαιτητική. Ο όρος δίαιτα σημαίνει τη λήψη τροφής σε σχέση με τις ημερήσιες δραστηριότητες και τον τρόπο ζωής του ατόμου.

Η διατροφή του ανθρώπου συνδέεται στενά με την υγεία του και την επηρεάζει. Η επιλογή καλής και ισορροπημένης διατροφής, δηλαδή της σωστής διατροφής, αποτελεί προϋπόθεση για την υγεία του ατόμου και βελτιώνει τις δραστηριότητες του, ενώ παράλληλα συντελεί στη μακροζωία και στην ευτυχία του.

Μια σωστή διατροφή, δηλαδή μια διατροφή που περιέχει όλες τις θρεπτικές και συμπληρωματικές ουσίες (καλή διατροφή ) και στις αναγκαίες ποσότητες   (ισορροπημένη τροφή ), απαιτεί και τον κατάλληλο σχεδιασμό των γευμάτων, που πρέπει απαραίτητα να παίρνει υπόψη του τις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής του ατόμου (εργασία, περιβάλλον, συνήθειες κτλ.) και τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού σε συνδυασμό με την ηλικία και τη σωματική διάπλαση.

Επόμενο είναι λοιπόν τα άτομα να απευθύνονται σε εξειδικευμένους επιστήμονες’ τους διατροφολόγους – διαιτολόγους και σε επιστημονικά κέντρα αδυνατίσματος τα οποία με τη γνώση, την εμπειρία, τη χρήση της τεχνολογίας, παρέχουν το κατάλληλο πλάνο διατροφής – θεραπείας προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε ατόμου. Παράλληλα γίνεται από όλους μας κατανοητό η σημασία και ο σκοπός της ατομικής και αποκλειστικής δίαιτας όταν για τον καταρτισμό της λαμβάνονται στοιχεία και συνθήκες που αφορούν κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Επομένως όπως και η φαρμακευτική αγωγή που χορηγεί ο γιατρός είναι αποκλειστική και ατομική και δεν ισχύει για τον συγγενή ή τον γείτονα με παρόμοια συμπτώματα, έτσι και το διαιτολόγιο είναι ατομικό και αποκλειστικό.

Με τον όρο παχυσαρκία εννοούμε την υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα, ενώ το επιπλέον βάρος ονομάζεται πλεόνασμα σωματικού βάρους σε σχέση με το ύψος. Η ελεγχόμενη διαιτολογική αγωγή σε συνάρτηση με την σωματική άσκηση αποτελεί το σημαντικότερο όπλο κατά της παχυσαρκίας. Επίσης η θεραπεία κατά της παχυσαρκίας συμβάλει είτε άμεσα είτε έμμεσα και στην αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, ουρική αρθρίτιδα, εκφυλιστική αρθροπάθεια, χολολιθίαση, νεφρολιθίαση, Σ.Δ τύπου ΙΙ κ.α.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής αποτελείται από τα εξής στάδια: το στάδιο της θεραπείας, το στάδιο της προσαρμογής και το στάδιο της συντήρησης.

Στο στάδιο της θεραπείας έχουμε τη χρήση υποθερμιδικών διαιτολογίων προκειμένου το άτομο να φτάσει το σωματικό του βάρος στα φυσιολογικά όρια με τρόπο ομαλό και ελεγχόμενο (απώλεια βάρους 1- 1,5 κιλό /εβδομάδα). Εδώ έχουμε την απαγόρευση των «επικίνδυνων » τροφίμων και ποτών (χοιρινό, αρνί, κατσίκι, αλλαντικά, ζωικές λιπαρές ύλες, γλυκά, έτοιμα τρόφιμα, αλκοόλ) και τη χρήση υγιεινών τροφίμων (ψάρι, κοτόπουλο, όσπρια, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, φρούτα) με σωστό τρόπο μαγειρέματος.

Στο στάδιο της προσαρμογής έχουμε σταδιακή και ελεγχόμενη αύξηση των θερμίδων στο ημερήσιο διαιτολόγιο από τα υποθερμιδικά του προηγούμενου σταδίου με τελικό στόχο τις ημερήσιες συνιστώμενες θερμιδικές προσλήψεις προκειμένου το άτομο και να διατηρήσει το Σ.Β. στα φυσιολογικά επίπεδα αλλά παράλληλα και να συνεχίσει να διατρέφεται σωστά. Εδώ έχουμε και πάλι τη χρήση των υγιεινών τροφίμων αλλά και τη χρήση κάποιων από την απαγορευμένη κατηγορία με μέτρο. Ο τρόπος μαγειρέματος παραμένει ο ίδιος.

Τέλος στο στάδιο της συντήρησης το άτομο γνωρίζοντας τις θερμιδικές του απαιτήσεις λαμβάνει το αντίστοιχο πλάνο. Οι περιορισμοί που ίσχυαν στα προηγούμενα στάδια αναστέλλονται γνωρίζοντας όμως το μέτρο και τη συχνότητα που θα πρέπει να εφαρμόζονται. Το βάρος είναι πλέον ελεγχόμενο από το ίδιο το άτομο, γενόμενος ο ίδιος διαιτολόγος του εαυτού του.

Το  ΑNASSA  στην προσπάθειά του να αποδώσει την σοβαρότητα της παχυσαρκίας στην πορεία της υγείας,   διαφυλάττοντας την ποιότητα ζωής στον σύγχρονο άνθρωπο, προτείνει την συμπλήρωση του παρακάτω ερωτηματολογίου που προσεγγιστικά αξιολογεί το υπάρχον σωματικό βάρος σε σχέση με το ιδανικό